What is the mood of this excerpt from the open boat by stephen crane ‘ the january water was icy and he reflected immediately that

What is the mood of this excerpt from the open boat by stephen crane " the january water was icy and he reflected immediately that it was colder then he had expected

Answers

The mood of this excerpt from "The Open Boat": by Stephen crane " the January water was icy and he reflected immediately that it was colder than he had expected” shows being overwhelmed.

First published in 1897, it was based on Crane's experience of surviving a shipwreck off the coast of Florida earlier that year while traveling to Cuba to work as a newspaper correspondent.

The complete excerpt says: “The January water was icy, and he reflected immediately that it was colder than he had expected to find it off the coast of Florida. This appeared to his dazed mind as a fact important enough to be noted at the time. The coldness of the water was sad; it was tragic. This fact was somehow mixed and confused with his opinion of his own situation that it seemed almost a proper reason for tears. The water was cold.” At the end in the lines “This fact was somehow mixed and confused with his opinion of his own situation that it seemed almost a proper reason for tears.” he shows how the situation makes him feel overwhelmed.

A (overwhelmed)

Explanation: The last sentence says, “This fact was somehow mixed and confused with his opinion of his own situation that it seemed almost a proper reason for tears.” This shows that the guy was so sad because his situation was making him overwhelmed and want to cry.

from the passage above i would have to say the answer is Overwhelmed. or letter A

The mood expressed in this excerpt is overwhelmed.

Explanation: In "The Open Boat" by Stephen Crane, the narrator reflects on his experience of surviving a shipwreck. The mood is "overwhelmed" because he recalled the unpleasant experience, causing him to be taken over by strong emotions.

The mood of this excerpt from "The Open Boat": by Stephen crane " the January water was icy and he reflected immediately that it was colder than he had expected” shows being overwhelmed

Explanation:

A, explanation in the second to last sentence (sentence before ‘the water was cold’
The answer would be over whelmed
The correct option is OVERWHELMED.
To be overwhelmed means to be totally overcome in mind or feeling with a particular emotion such as sadness or remorse. In the passage given above, it is obvious that the character in the passage was already disturbed in mind by past occurrences. The fact that the weather is cold, which somehow relate to what he is going through, completely overcome his emotions to the extent that he started shedding tears.
The mood of the excerpt given above is SADNESS. 
From the passage given above, it can be seen that the character in the passage is in a sad mood and in his mind he also perceived that everything around him is expressing sadness, even the icy water. The character is very close to tear because of his sadness and any little reason can be enough for him to start crying.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts